OVERWIN JE ANGST VOOR SUCCES!

De afgelopen 25 jaar ontdekte ik een opvallende overeenkomst tussen topsporters en topondernemers. Ze hebben dezelfde gedrevenheid, hetzelfde enthousiasme en dezelfde monomane levenshouding.

Ik zou bijna zeggen: ze hebben dezelfde “kokervisie”, omdat veel, zo niet álles, moet wijken voor hun doel!

Hoe paradoxaal het misschien klinkt: mijn persoonlijke ervaringen met topsporters en topondernemers hebben mij geleerd, dat succes symptomen van angst en negatief denken kan oproepen.

Ik noem er drie:

1) Zelftwijfel en onzekerheid over de eigen prestaties. Ondanks hun bovengemiddelde talenten en prestaties, vragen veel topatleten zich af of ze wel aan de extreme eisen van de trainer en de buitenwereld kunnen voldoen. En die instelling veroorzaakt onnodige stress.
2) Emotionele en sociale teruggetrokkenheid. Het is niet moeilijk voor te stellen, dat een Olympisch kampioen veel achterwege heeft moeten laten om de top te bereiken. Sommige topatleten verkiezen hun sportieve training zelfs boven hun liefdesrelatie of hun gezin.
3) Het rationaliseren van fysieke, mentale en emotionele beperkingen. Omdat ze voortdurend hun grenzen moeten verleggen, zijn veel topsporters bang om hun beperkingen onder ogen te zien. Want het is pijnlijk om te ontdekken, dat ze minder kunnen bereiken dan ze eigenlijk willen.

Veel ondernemers menen, dat het genoeg is om alleen maar positief te denken. Helaas is niets minder waar. Het gaat om denken, voelen én doen (3G-methode).

Ik geef je nu 3 tips om je angst voor succes en het daaruit voortvloeiende negatieve denken te overwinnen:
1) Creëer de mindset van een winner!
Zonder zelfvertrouwen is het moeilijk om succesvol te zijn. Blijf daarom onder alle omstandigheden vertrouwen op jezelf en op je eigen kwaliteiten (denken=G1).
2) Wees ervan doordrongen, dat je deel uitmaakt van een groter geheel. Deze mindset maakt het makkelijker om over je egoweerstanden heen te stappen en een hoger doel te realiseren. Ook als dat veel moeite kost (voelen=G2).
3) Omring jezelf met de juiste mensen. De juiste mensen zijn die personen, die je door dik en dun ondersteunen. Zelfs als ze niet helemaal begrijpen waar je mee bezig bent. Er is een fameuze uitspraak onder multimiljonairs: je inkomen is het gemiddelde van de 5 mensen met wie je het meeste omgaat. Hoewel een cliché, zit er toch een kern van waarheid in deze boute bewering (doen=G3)!

TIP VAN SUCCESCOACH: “Het grootste succes ligt één stap voorbij de grootste mislukking!” Napoleon Hill

Wie is Roeland Suylen?
Roeland Suylen helpt ondernemers om hun dromen waar te maken, zodat ze meer klanten en meer omzet bereiken. In zijn werk viel hem op dat veel mensen moeite hebben om hun dromen waar te maken. Daarom heeft hij de 3G-methode ontwikkeld.

Als succescoach heeft hij met topsporters en topondernemers gewerkt en 8 succesprincipes ontdekt. Deze principes kunnen, in combinatie met de 3G-methode, overal worden toegepast om een succesvolle onderneming op te bouwen.

In 2009 won Roeland met zijn onderneming de DoDo Award ter waarde van €10.000,- en een innovatievoucher van SenterNovem ter waarde van €2000,-. Roeland Suylen is de auteur van ‘De essentie van spiritualiteit’ en ‘Maak je dromen waar’.

© Roeland Suylen, www.succescoach.nl. Alle rechten voorbehouden.

handtekening

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*