BLOGGEN ZONDER BLOCK!

Je kent het wel: je bent al enige tijd actief en gedreven aan het schrijven. Het vlot lekker. Je schrijft met plezier en met regelmaat. Het gaat je gemakkelijk af.

En dan opeens, zonder duidelijke oorzaak, gaat de ‘kraan van je inspiratie’ dicht en je krijgt hem met geen mogelijkheid meer open. Je gaat gebukt onder een zogeheten ‘writersblock’!

Denk nu niet dat je de enige bent… Elke schrijver, ook de doorgewinterde professional, heeft er af en toe last van. De vraag is dus niet of een writersblock normaal is, maar hoe je ervan af komt!

Je vraagt je misschien af, of dit artikel alleen van toepassing is op nieuwsbrieven. Niets is minder waar. Want de experts die ik heb gesproken, adviseren stuk voor stuk om je digitale nieuwsbriefartikelen 1 op 1, dus 100% ongewijzigd, te kopiëren naar je Blog.

Voor bloggen gelden dus dezelfde principes als voor het schrijven van nieuwsbriefartikelen. De ene keer gaat het goed, de andere keer gaat het slecht of lukt het niet. En af en toe gaat het helemaal vanzelf…

Ik geef je nu 5 tips om een writersblock te voorkomen:

1) Ontspan je!
De zekerste manier om zonder inspiratie te zitten, is door in een uiterst gespannen toestand te gaan schrijven. Hoezeer je het artikel ook hoopt af te ronden, met een overgrote dosis stress is dat bijna onmogelijk.

Daarom is het van onschatbaar belang om je te leren ontspannen, bijvoorbeeld door sporten (hardlopen, joggen etc.), meditatie (mindfullness) of yoga. Creëer een leeg koel hoofd en volle warme voeten. Of ga eens op vakantie, bijvoorbeeld naar ont-Spanje:-))

2) Werk in blokken!
Probeer het hele artikel niet in één keer klaar te krijgen. Een huis wordt ook niet in 1 dag gebouwd. Gun jezelf de tijd om je artikel in gedeelten te voltooien.

In mijn werk spreek ik veel kunstenaars, die hun creaties per se willen “afmaken”, zelfs als dat ten koste gaat van de kwaliteit. Er is vertrouwen voor nodig, om alleen de meest briljante ingevingen vorm te geven en geduldig te wachten op een nieuwe vonk van inspiratie. Het loont echter de moeite en je bereikt er veel meer mee…

3) Laat het gebeuren!
Volg de flow: laat de stroom van woorden en zinnen gedachteloos op je document vloeien en grijp niet in. Dat komt later, na het opschrijven van de ongecensureerde woordenbrij.

Schrijven is schrappen, maar begin pas met schrappen nadat je zoveel mogelijk hebt opgeschreven. Op deze manier gaat het schrijven sneller én krijgt je artikel meer kwaliteit.

4) Vraag feedback aan een collega!
Er gaat niets boven de eerlijke feedback van een collega. Zolang je alleen op jezelf blijft vertrouwen, zullen je lezers onaangenaam verrast worden door je blinde vlekken, fouten en onbewuste verschrijvingen.

Daarom is het een wijze zet, om elk artikel eerst te laten beoordelen voor je het publiceert!

5) Kies ook eens een andere plek om te schrijven.
Het kan je creativiteit afremmen, om telkens in dezelfde werkomgeving je artikelen te bedenken en te schrijven. Verandering van spijs doet met andere woorden eten.

Je kunt daarbij bijvoorbeeld denken aan de trein, de vrije natuur of een andere locatie. Het is ook mogelijk om te werken met andere schrijftools, zoals pen en papier of het inspreken van je verhaal op een cassette.

TIP VAN SUCCESCOACH: “Benoem je probleem, maar investeer je energie in het vinden van de oplossing!” Tony Robbins

Wie is Roeland Suylen?
Roeland Suylen helpt ondernemers om hun dromen waar te maken, zodat ze meer klanten en meer omzet bereiken. In zijn werk viel hem op dat veel mensen moeite hebben om hun dromen waar te maken. Daarom heeft hij de 3G-methode ontwikkeld.

Als succescoach heeft hij met topsporters en topondernemers gewerkt en 8 succesprincipes ontdekt. Deze principes kunnen, in combinatie met de 3G-methode, overal worden toegepast om een succesvolle onderneming op te bouwen.

In 2009 won Roeland met zijn onderneming de DoDo Award ter waarde van €10.000,- en een innovatievoucher van SenterNovem ter waarde van €2000,-. Roeland Suylen is de auteur van ‘De essentie van spiritualiteit’ en ‘Maak je dromen waar’.

© Roeland Suylen, www.succescoach.nl. Alle rechten voorbehouden.

handtekening

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*