ANGST EN SUCCES ZIJN ONAFSCHEIDELIJK!

DURF TE ONDERNEMEN!

Elke ondernemer heeft er last van: faalangst. Door mijn werk met topsporters en topondernemers heb ik in de afgelopen twintig jaar geleerd, dat de meest succesvolle mensen vaak de grootste angsten hebben. En dat is paradoxaal genoeg ook een van de redenen van hun succes.

Juist vanwege hun faalangst willen zijn hun talenten voortdurend blijven ontwikkelen. Ze willen excelleren en beter worden dan hun opponenten. Falen staat voor hen gelijk aan mislukken en dat is in hun ogen geen optie. Het is alles of niets en zij willen alles!

Om dat te kunnen bereiken, moeten zij in staat zijn om te allen tijde tegenvallers en onverwachte tegenwerking te overwinnen. Dat vereist vechtlust en de kracht om door te zetten, zelfs als ieder redelijk denkend mens in hun situatie zou afhaken.

De belangrijkste angsten van ondernemers zijn:

  • Angst om fouten te maken
    Echte ondernemers hebben één overeenkomst: ze zijn eigenwijs en kunnen moeilijk kritiek van hun naaste omgeving verdragen. Daarom doen ze er alles aan om geen fouten te maken.
  • Angst om niet genoeg geld te verdienen
    Geld zit in de piramide van Maslow onderaan: het is een eerste levensbehoefte. Dat je als ondernemer bang bent om die basisbehoefte kwijt te raken, spreekt vanzelf. Zeker wanneer je naast jezelf ook je gezin moet onderhouden!
  • Angst voor succes
    Het klinkt raar, maar veel ondernemers gaan gebukt onder een angst voor succes. Want wat te doen als je bedrijf werkelijk succesvol wordt? Misschien heb je dan geen tijd meer over voor familie en vrienden. Misschien krijg je dan te maken met afgunst, word je geleefd door je team of verdwijnt het plezier in je onderneming.

Je kunt je angst overwinnen in 3 stappen:

1) Wees niet bang om bang te zijn!
De meeste mensen zien angst als een ongewenste, negatieve emotie die ze het liefst meteen onderdrukken of ontkennen. Maar angst heeft ook andere kant: het houdt je scherp en kan je aanzetten tot actie.
2) Vergroot je angst!
Deze stap lijkt tegennatuurlijk: angst lijkt ongewenst, dus weg ermee! En tóch is het beter om je angst eerst toe te laten. Waarom? Omdat het vergroten van je angst ruimte en ontspanning geeft.
3) Kijk naar je successen!
Zelfs al stapelen de problemen zich op: ga gewoon door met het waarmaken van je droom. Visualiseer het bereiken van je doel, vier je successen en verlies nooit je positieve visie uit het oog!

TIP VAN SUCCESCOACH: “Een doel is een droom met een deadline!” Napoleon Hill

Wie is Roeland Suylen?
Roeland Suylen helpt ondernemers om hun dromen waar te maken, zodat ze meer klanten en meer omzet bereiken. In zijn werk viel hem op dat veel mensen moeite hebben om hun dromen waar te maken. Daarom heeft hij de 3G-methode ontwikkeld.

Als succescoach heeft hij met topsporters en topondernemers gewerkt en 8 succesprincipes ontdekt. Deze principes kunnen, in combinatie met de 3G-methode, overal worden toegepast om een succesvolle onderneming op te bouwen.

In 2009 won Roeland met zijn onderneming de DoDo Award ter waarde van €10.000,- en een innovatievoucher van SenterNovem ter waarde van €2000,-. Roeland Suylen is de auteur van ‘De essentie van spiritualiteit’ en ‘Maak je dromen waar’.

© Roeland Suylen, www.succescoach.nl. Alle rechten voorbehouden.

handtekening

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*